Camping Brabant - Costa Kabrita

SVR camping Bergen op Zoom


Geitenbedrijf

Van oudsher hadden we op het bedrijf alleen koeien. Toen werd er 's zomers in het weiland en 's winters in de grupstal gemolken. De grupstal werd in de zomer schoongemaakt (sinds 1956) zodat er dan kampeergroepen, zoals scoutings, etc. in konden verblijven. In 1990 mochten er ook een paar tentjes op het weiland staan. We zijn toen ook lid geworden van de Stichting Vrije Recreatie oftewel kamperen bij de boer. Vanaf dat moment konden we plaats bieden aan 5 caravans en nog steeds de kampeergroepen in de stal, later konden we 10 caravans plaatsen.

In 1993 is er een nieuwe koeienstal gebouwd, een open luifelstal. Omdat ons bedrijf (ongeveer 20 koeien en minicamping) te klein is om van te bestaan, hebben we in 1994 besloten om naast de koeien ook melkgeiten te gaan houden. We houden allebei van werken met dieren, vandaar deze keuze. Omdat er toen geiten kwamen in de stallen, moesten we stoppen met het groepskamperen in de stal. Op dat moment hebben we de camping uitgebreid naar 15 caravans en groepen in het weiland. Vanaf 2003 kunnen we plaats bieden aan 40 caravans.
In 1994 hebben we lammeren gekocht en zelf opgefokt en in april 1995 zijn we begonnen met melken. We hebben toen een melkstal voor 24 geiten gebouwd en een oude schuur verbouwd als potstal voor 150 melkgeiten. Zo is het bedrijf jaren goed gegaan, Ad melkte de koeien en Marie-Louise de geiten en de camping deden we samen.

Het bedrijf werd op een gegeven moment vrij druk met 3 verschillende takken, waar we beiden voor nodig zijn en we hebben ook nog onze kinderen Bart, Stefan, Melissa, Jasper en Larissa. En we waren vele uren bezig omdat we te moeilijk werkten, we moesten met de kruiwagen voeren, 150 geiten melken duurde 2 uur, enz. Toen hebben we in 2000 besloten om met de koeientak te stoppen en volledig over te schakelen op geiten.


In 2001 werd er een nieuwe stal voor de melkgeiten gebouwd. Deze stal is 50 meter bij 26 meter en er zijn 4 potten in van elk 120 geiten. In totaal gaan we ongeveer 450 melkgeiten houden en de rest is voor de lammeren. De melkstal is een rapid exit, wat betekent dat de geiten allemaal tegelijkertijd de melkstal kunnen verlaten, het wisselen gaat dus heel snel

Er worden 60 geiten gelijk gemolken, 2 x 30 geiten met automatische afname. De bedoeling is dat we alleen kunnen melken en dat we toch binnen 2 uur klaar zijn.
De geiten produceren gemiddeld 1.468 liter per jaar met 4,15 % vet en 3,54 % eiwit.
Er staat een tank van 7.850 liter inhoud. Om de 3 of 4 dagen wordt de tank leeggehaald door de "Bettinehoeve" in Etten-leur. Zij maken er kaas van.

Elke 6 weken doen we aan melkcontrole, dan worden de geiten individueel op hun melkgift onderzocht. Niet alleen de liters, maar ook de gehalten van vet en eiwit worden bepaald.

Ook wordt er al jaren met k.i. gewerkt, zo krijgen we een grotere genetische vooruitgang. Ook is dit om ziekte-insleep te voorkomen. Zo zijn we al jaren een gesloten bedrijf.

We zijn met ons bedrijf c.l.- en c.a.e.-vrij en scrapieonverdacht.


 

Adres

    Familie Nelen:
    Weg naar Wouw 1 
    4635 RE Huijbergen
    K.v.K. 20152490

Neem contact op

Keigaaf